Ook verduurzamen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!

Online offerte aanvragen

Werking van de warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit de grond of uit de lucht. Dit kan als hybride systeem dat bestaat uit de warmtepomp en een HR-ketel. Samen zorgen voor duurzame warmte en warm water in uw woning. Dit is beter voor het milieu en uw portemonnee. De pomp blaast warmte uit de buitenlucht langs de verdamper. In de verdamper wordt zo vloeistof verwarmd die verdampt tot gas. Verderop in het systeem drukt de compressor het gas weer samen. Daarbij komt veel warmte vrij. Deze warmte gaat naar een warmtewisselaar. Uiteindelijk wordt deze warmte gebruikt voor de centrale verwarming of uw warme water.

Warmtepompen zijn systemen die op milieuvriendelijke wijze zorgen voor verwarming en warm water. De warmtepomp maakt voornamelijk gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving. De warmtepomp is een duurzaam, energiebesparend alternatief voor de gas gestookte cv-ketel. Daarom geeft de overheid momenteel subsidie op het kopen van een warmtepomp en daarnaast heeft ze de belasting op elektriciteit verlaagd. Op deze wijze willen ze de toepassing van dit toestel in uw woning stimuleren.  In Nederland is een warmtepomp, t.o.v. aardgas,  rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convectoren en LT-radiatoren.

De hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 65% tot 80% van de door de warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving. Hierdoor verbruikt een warmtepompinstallatie minder energie dan een ouderwets verwarmingssysteem. Daarbij is de CO2-uitstoot bij verwarming door middel van een warmtepomp beduidend lager dan bijvoorbeeld bij de cv-ketel.

Warmtepomp lucht/water

Toepassing:  verwarmen van één woning of utiliteitsgebouw of gedeelte van een gebouw.
Overige functie: evt. ook actief koelen.
De energiebron: de buitenlucht (1).


Een lucht/water warmtepomp maakt gebruik van laagwaardige warmte uit de buitenlucht.
De warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat, met de buitenunit (2), warmte in de buitenlucht omzet in bruikbare energie (warm water) (3) voor het leveren van verwarming en het produceren van warm tapwater (4). De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast.

Steeds het juiste verwarmingsvermogen

Uit technisch oogpunt kunnen Yutaki lucht/water-warmtepompen tot  -25 °C de energie uit de lucht gebruiken en aanvoertemperaturen tussen 35 °C en 80 °C opwekken. De warmtebehoefte voor verwarming en de inzet van de Yutaki moet steeds vooraf vaststaan en bij de dimensionering van het verwarmingsvermogen in acht worden genomen.

Efficiënt verwarmen

De Yutaki heeft alleen extra stroom nodig, als op zeer koude dagen (kouder dan -20 °C) indien gewenst een verwarmingsspiraal de temperatuurregeling ondersteunt. Anders werkt deze met de warmte uit de lucht. Wij geven u graag advies over een economische en precieze uitvoering van uw warmtepomp.

Minder CO2-uitstoot

Een warmtepomp is geen perpetuum mobile. Om te kunnen werken, is er energie nodig. Met een aandeel van ongeveer een kwart aan hernieuwbare energie werkt een Yutaki-warmtepomp bijna CO2-neutraal.

Overal inzetbaar

Door de grote reeks van verschillende modellen Yukati-warmtepompen met veel innovatieve extra functies, is er voor zowel bestaande als nieuwbouw een verwarmingssysteem beschikbaar dat exact op uw wensen is afgestemd.

Voor onze Yutaki-warmtepompen heeft u maar weinig plaats nodig. Hetzij onder het dak, in uw keuken of op de klassieke wijze in de kelder, de Yutakiwarmtepomp heeft altijd maar een kleine opstelruimte nodig. Ook de buitenunit is zo ontworpen dat er maar weinig plaats nodig is.

Werkt tot 2/3 met gratis zonne-energie

Hernieuwbare energie is een belangrijke grondstof geworden. De Yutaki werkt tot 2/3 met gratis energie uit de omgeving, die zich in de lucht bevindt. En dat heel betrouwbaar, ook bij temperaturen onder nul.

Warmtepomp lucht/lucht

Een lucht/lucht warmtepomp maakt net als de lucht/water warmtepomp gebruik van laagwaardige warmte uit de buitenlucht.
De warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat, met de buitenunit (2), warmte in de buitenlucht omzet in bruikbare energie (warme lucht) (3) voor het leveren van verwarming en koude lucht, zoals we hem beter kennen als airco (4).

Het rendement van deze warmtepomp is minder hoog dan bij de andere warmtepompsystemen, daar tegenover staat dat de prijs ook veel lager ligt.

1. Zonnepanelen

2. Omvormer

3. Meterkast

4. Buitenunit airconditioner (lucht/lucht waterpomp)

5. Binnenunit airconditoning (ventileren/verwarmen/koelen)

Warmtepomp lucht/water hybride systeem

Met hybride verwarming systemen worden verwarmingsinstallaties bedoeld die het gebruik combineren van fossiele brandstof (bijvoorbeeld aardgas) en hernieuwbare energie / duurzame energie. Zoals bijvoorbeeld:

  • Luchtwater/warmtepomp (buitenunit 2 – binnenunit 4) met cv ketel (5)
  • Luchtwater/warmtepomp met cv ketel en zon-energie

Door systemen zelf te combineren, bijvoorbeeld een HR CV-ketel (aardgas) en een lucht/water warmtepomp bouw je dus in feite je eigen hybride systeem. (Denk aan een auto die naast benzine ook op een accu rijdt)

Uitgebreide combinatie waterpomp & zonneboiler

Hier ziet u een opstelling waarbij bijna alle gebruikelijke systemen gecombineerd zijn. Er zijn vele combinaties mogelijk. Ook voor uw situatie zal een geschikte combinatie mogelijk zijn. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies op maat.

1. Lucht als omgevingswarmte
2. Buitenunit lucht/water warmtepomp
3. Warmwaterlevering van de buitenunit
4. Combinatie waterpomp binnenunit / Boiler met zonnecollector spiraal
5. HR CV-ketel
6. Tapwater/Verwarming circuit
7. Zonnecollectoren
8. Pomp voor water circulatie
9. Zonnepanelen (groene stroom)
10. Omvormer
10a. Meterkast
11. Buitenunit airconditioner (lucht/lucht waterpomp)
12. Binnenunit aiconditioning (lucht/lucht waterpomp)

Bijna alle huishoudens in Nederlands zijn aangesloten op het gasnet. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we in die tijd allemaal van het aardgas af moeten. En dat kan zoals u hier kunt zien.

Volledig duurzaam

De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we in die tijd allemaal van het aardgas af moeten.

Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Dit lijkt een enorme operatie maar is nu al mogelijk! Ook al is het op dit moment nog niet verplicht 100% duurzaam te zijn, het is al wel financieel aantrekkelijk en natuurlijk beter voor het milieu en de provincie Groningen/Drenthe. Als vuistregel geldt dat bij een gasverbruik > 2.000 m3 per jaar een warmtepompinstallatie voordeliger wordt, zeker als uw Cv-ketel aan vervanging toe is.

De levensduur van een warmtepomp is minimaal 20 jaar. Na die periode moeten de compressor en de circulatiepomp mogelijk worden vervangen. Dit is goedkoper dan een nieuwe cv-installatie. Zeker ook met de subsidie die door de overheid beschikbaar wordt gesteld.

Daarom hieronder de uitgebreide opstelling ZONDER aardgas.

1. Lucht als omgevingswarmte
2. Buitenunit lucht/water warmtepomp
3. Warmwaterlevering van de buitenunit
4. Combinatie waterpomp binnenunit / Boiler met zonnecollector spiraal
5. Tapwater circuit
6. Verwarming circuit
7. Zonnecollectoren
8. Pomp voor water circulatie
9. Zonnepanelen (groene stroom)
10. Omvormer
10a. Meterkast
11. Buitenunit airconditioner (lucht/lucht waterpomp)
12. Binnenunit aiconditioning (lucht/lucht waterpomp)

Zonneboiler

Hoe werkt een zonnecollector?

De zonnecollector is een belangrijk en tevens ook het meest zichtbare onderdeel van de zonneboiler. De zonnecollector wordt namelijk op uw dak geïnstalleerd (1) en is hierdoor zichtbaar voor uw omgeving. De werking van een zonnecollector is eigenlijk heel simpel en lijkt op dat van een tuinslang. Wanneer een tuinslang in de zon ligt, wordt het water in de tuinslang vanzelf warm. Een zonnecollector werkt via een vergelijkbaar principe. De zonnecollector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof. Deze vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden Celcius bereiken. De opgewarmde vloeistof wordt via een buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater (2), waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen.

Soorten zonnecollectoren

Als u een zonnecollector wilt aanschaffen, dan kunt u kiezen uit twee soorten zonnecollectoren:

  • vlakke plaat zonnecollector
  • vacuümbuis zonnecollector

Deze zonnecollectoren hebben een verschillende werking.

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een paneel met daarop een afdekplaat. Deze afdekplaat zorgt ervoor dat de warmte goed in de zonnecollector blijft. In het paneel zit een absorbeerplaat die het zonlicht absorbeert en deze warmte afgeeft aan de vloeistof in het buizensysteem. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het voorraadvat en geeft hier de warmte af aan het kraanwater.

Vacuümbuis zonnecollector

De werking van de vacuümbuis zonnecollector verschilt iets van de vlakke plaat zonnecollector. De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen, bevestigd in een frame. Deze, van dubbel glas gemaakte, buizen zijn vacuüm gemaakt en zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. De werking van de vacuümbuis zonnecollector is hiermee vergelijkbaar met het principe van een thermosfles. Hierdoor zijn de buizen bijzonder goed geïsoleerd. In de zonnecollector zit een koperen absorber, ook wel een heatpipe genoemd, die de warmte afgeeft aan het leidingwater.

Groene merken, verstandige keus!

WTS Duurzaam levert en installeert uitsluitend de producten van de allerbeste namen, we lichten er graag een aantal uit.