Ook verduurzamen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!

Online offerte aanvragen

Werking van de warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit de grond of uit de lucht. Dit kan als hybride systeem dat bestaat uit de warmtepomp en een HR-ketel. Samen zorgen voor duurzame warmte en warm water in uw woning. Dit is beter voor het milieu en uw portemonnee. De pomp blaast warmte uit de buitenlucht langs de verdamper. In de verdamper wordt zo vloeistof verwarmd die verdampt tot gas. Verderop in het systeem drukt de compressor het gas weer samen. Daarbij komt veel warmte vrij. Deze warmte gaat naar een warmtewisselaar. Uiteindelijk wordt deze warmte gebruikt voor de centrale verwarming of uw warme water.

Warmtepompen zijn systemen die op milieuvriendelijke wijze zorgen voor verwarming en warm water. De warmtepomp maakt voornamelijk gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving. De warmtepomp is een duurzaam, energiebesparend alternatief voor de gas gestookte cv-ketel. Daarom geeft de overheid momenteel subsidie op het kopen van een warmtepomp en daarnaast heeft ze de belasting op elektriciteit verlaagd. Op deze wijze willen ze de toepassing van dit toestel in uw woning stimuleren.  In Nederland is een warmtepomp, t.o.v. aardgas,  rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convectoren en LT-radiatoren.

De hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 65% tot 80% van de door de warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving. Hierdoor verbruikt een warmtepompinstallatie minder energie dan een ouderwets verwarmingssysteem. Daarbij is de CO2-uitstoot bij verwarming door middel van een warmtepomp beduidend lager dan bijvoorbeeld bij de cv-ketel.

Warmtepomp lucht/water

Toepassing:  verwarmen van één woning of utiliteitsgebouw of gedeelte van een gebouw.
Overige functie: evt. ook actief koelen.
De energiebron: de buitenlucht (1).


Een lucht/water warmtepomp maakt gebruik van laagwaardige warmte uit de buitenlucht.
De warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat, met de buitenunit (2), warmte in de buitenlucht omzet in bruikbare energie (warm water) (3) voor het leveren van verwarming en het produceren van warm tapwater (4). De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast.

Steeds het juiste verwarmingsvermogen

Uit technisch oogpunt kunnen Yutaki lucht/water-warmtepompen tot  -25 °C de energie uit de lucht gebruiken en aanvoertemperaturen tussen 35 °C en 80 °C opwekken. De warmtebehoefte voor verwarming en de inzet van de Yutaki moet steeds vooraf vaststaan en bij de dimensionering van het verwarmingsvermogen in acht worden genomen.

Efficiënt verwarmen

De Yutaki heeft alleen extra stroom nodig, als op zeer koude dagen (kouder dan -20 °C) indien gewenst een verwarmingsspiraal de temperatuurregeling ondersteunt. Anders werkt deze met de warmte uit de lucht. Wij geven u graag advies over een economische en precieze uitvoering van uw warmtepomp.

Minder CO2-uitstoot

Een warmtepomp is geen perpetuum mobile. Om te kunnen werken, is er energie nodig. Met een aandeel van ongeveer een kwart aan hernieuwbare energie werkt een Yutaki-warmtepomp bijna CO2-neutraal.

Overal inzetbaar

Door de grote reeks van verschillende modellen Yukati-warmtepompen met veel innovatieve extra functies, is er voor zowel bestaande als nieuwbouw een verwarmingssysteem beschikbaar dat exact op uw wensen is afgestemd.

Voor onze Yutaki-warmtepompen heeft u maar weinig plaats nodig. Hetzij onder het dak, in uw keuken of op de klassieke wijze in de kelder, de Yutakiwarmtepomp heeft altijd maar een kleine opstelruimte nodig. Ook de buitenunit is zo ontworpen dat er maar weinig plaats nodig is.

Werkt tot 2/3 met gratis zonne-energie

Hernieuwbare energie is een belangrijke grondstof geworden. De Yutaki werkt tot 2/3 met gratis energie uit de omgeving, die zich in de lucht bevindt. En dat heel betrouwbaar, ook bij temperaturen onder nul.